Fijne stiften en het wondertrio | Interior Sketch

Fijne stiften en het wondertrio

Alles over tekenmaterialen (deel 2)

plattegrond tekening academy online perspectief tekenen Olga Adler

Je kunt de mooiste interieurontwerpen bedenken, maar hoe krijg je ze goed op papier? Door de juiste tekentechnieken toe te passen natuurlijk, maar zeker óók door de juiste tools te gebruiken. Zodat je het beste resultaat bereikt. 

In dit blogbericht (de laatste van twee over tekenmaterialen) laat ik je zien welke producten een goede prijs-kwaliteitverhouding hebben en waarvoor je ze gebruikt. Dit keer in de spotlights: fineliners, brushes en het ‘wondertrio’.

Fineliners & brushes 

Voor mijn interieurimpressies en -plattegronden gebruik ik fineliners en brushes van Sakura Pigma Micron, Copic en Staedtler. Ik pas ze toe in de laatste fase van het tekenproces, nadat ik mijn ontwerp heb opgezet met markers. Voor de finishing touch dus. Ik gebruik fineliners en brushes die watervast zijn, omdat ik ze combineer met alcoholmarkers.

Tip: Wil je met je eigen tekenmaterialen aan de slag? Probeer voor de zekerheid dan eerst even uit of de inkt van jouw fineliners en brushes niet uitloopt op je tekening. Merken van goede kwaliteit zullen dat niet doen, goedkopere helaas meestal wel.

KLEIN = FIJN

Fineliners zijn onmisbaar voor mij, aangezien ik er zowel de technische als de esthetische details van mijn tekening mee kan benadrukken, zoals contouren van meubels, groeven tussen houten planken, en randjes van vloertegels. Fineliners, ook wel fijnschrijvers genoemd, staan bekend om hun dunne punt, met een maximale dikte van 2.0 millimeter. Het zijn een soort viltstiften waarmee je heel precies kunt werken en waarmee je net zulke ‘fijne lijnen’ kunt maken als met een balpen. Of nog dunner. Vandaar de naam. Én fineliners zijn ook nog eens heel fijn om mee te werken. Fineliners hebben een inktreservoir van polyester dat is gevuld met sneldrogende inkt. Die inkt wordt tijdens het tekenen gelijkmatig door de punt van de pen afgegeven. Daardoor zijn ze heel geschikt voor lijntekeningen met een stabiele lijndikte.  Hoe lang een fineliner meegaat, hangt volledig af van de druk die de gebruiker aanbrengt tijdens het tekenen en van de papiersoort. Hoe ruwer het papier, des te sneller de inkt op is. Al mijn interieurtekeningen maak ik op markerpapier, onder andere om zuinig met mijn markers en fineliners om te kunnen gaan. Meer hierover lees je in mijn eerste blog over tekenmaterialen.

SAKURA PIGMA MICRON

De fineliners van het bekende Japanse merk Sakura Pigma Micron bevatten diepzwarte Pigma-inkt, een permanente, watervaste en lichtbestendige kwaliteitsinkt. De pen is verkrijgbaar in zeven verschillende puntdiktes, van 0.15 tot 0.5 mm. Ze kunnen zonder dop een poos mee zonder uit te drogen en liggen goed in de hand.

Tip: Begin met de aanschaf van fineliners in drie verschillende, uiteenlopende diktes, ik gebruik bijvoorbeeld het meest 0.1, 0.3 en 0.5 mm. Voor een nog dunnere lijn gebruik ik óók de zijkant van de punt, waardoor een dunne schetslijn ontstaat in plaats van een strakke streep. Niet elk finelinermerk biedt deze mogelijkheid, maar Micron en Copic wel.

COPIC® MULTILINER CLASSIC

Copic fineliners zijn niet voor niets zo populair: ze zijn van topkwaliteit. En ze hebben me nog nooit in de steek gelaten tijdens het interieurtekenen. De zwarte inkt van deze pennen is lichtbestendig en watervast. Ook na er meerdere keren overheen te hebben gekleurd loopt de inkt niet uit. Zwarte Multiliners zijn er in 9 puntdiktes, van 0.03 tot 1.0 mm.

STAEDTLER TRIPLUS

Staedtler Triplus fineliners hebben een ergonomische, driekantige schacht waardoor ze prettig in de hand liggen. De fijne punt is 0.3 mm dik. De pen kan dagen zonder dop zonder dat hij uitdroogt. Heel bijzonder is dat Staedtler Triplus pennen verkrijgbaar zijn in tientallen(!) kleuren. Nummer 8 grijs, nummer 28 zilvergrijs, nummer 76 Van Dyke bruin  zijn mijn favorieten, daarmee geef ik een extra dimensie aan mijn interieurtekeningen.

FINELINER BRUSH

Van veel fineliners is er ook een variant met penseelpunt. Deze brushes zijn ideaal voor het tekenen van zachtere lijnen. Door de flexibele punt bepaal je zelf hoe dik je de lijnen maakt, wat levendige lijnen met een verschil in dikte oplevert. Zowel Micron als Copic heeft penseelpennen in het assortiment. Je kunt kiezen uit verschillende kwastdiktes.

Wondertrio

Ken je mij of volg je mij op sociale media, dan weet je dat ik het regelmatig over het ‘wondertrio’ heb: drie tekentools waarmee ik meubels en accessoires extra belicht in de laatste fase van mijn interieurtekening. Ze zijn perfect voor de oh zo belangrijke finishing touch.  Dit is het fijne trio waar ik het over heb: een donkere fineliner, een wit pastelpotlood en een witte gelpen. Je hebt over die eerste net al uitgebreid kunnen lezen, maar wat doe ik met die andere twee wondermaterialen?

WIT PASTELPOTLOOD

Ik gebruik in de laatste fase van mijn interieurtekening vaak een wit Stabilo CarbOthello pastelpotlood. Dat is pastelkrijt in de vorm van een potlood. Zo’n zacht pastelpotlood is ideaal voor de plekken waar veel licht op valt en voor alle oppervlakken van zachte stoffen, zoals kussens, gordijnen en vloerkleden. Maar ook voor de afwerking van vloeren in mijn tekening kan ik niet zonder wit pastelpotlood.

WITTE GELPEN

De Pentel Hybrid Gelpen en Gelly Roll 10 bevatten watervaste inkt op gelbasis. Ik gebruik een witte gelpen voor harde oppervlakken met glinsterende randen, en ook voor glas, metaal, rvs en lichtbronnen. In dit voorbeeld zie je hoe de gelpen een keukenimpressie tot leven brengt. >>

TIP: Wil je meer weten over het verschil in toepassing van het pastelpotlood en de gelpen? Bekijk dit fragment dan eens.

Meer informatie

Benieuwd naar andere tekenmaterialen? Hier vind je een compleet overzicht van alle tekenmaterialen die ik tijdens mijn online cursus Plattegrond Tekenen gebruik. Of lees nog even het eerste deel van deze blog, mocht je dat nog niet hebben gedaan!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.