Van computerontwerp tot unieke sfeertekening | Interior Sketch

Van computerontwerp tot unieke sfeertekening

In de online cursus SketchUp + Realistisch Tekenen leer ik je hoe je je SketchUp-ontwerpen handmatig aanvult en inkleurt, helemaal in jouw eigen stijl. Zodat jouw ‘zakelijke’ computerontwerp wordt omgetoverd in een unieke sfeertekening. Geen idee wat je je daarbij moet voorstellen? Ik laat je in dit blog graag een voorbeeld zien.

We nemen dit computerontwerp van een stoel als basis. Je kunt een pdf van deze SketchUp-lijntekening downloaden als je wilt, zodat je het meubel zelf handmatig kunt uitwerken tot een originele, realistische tekening in zwart-wit. Dit doe je aan de hand van de volgende stappen:

1. Lijntekening maken in SketchUp

In de cursus laat Marian van Olst Sketchup Plaza zien hoe je een SketchUp-tekening omzet naar een lijntekening zonder materialen. Zoals deze stoel dus.

Wil je met me meetekenen? download dan dus eerst de basistekening en print ’m uit op markerpapier A4 formaat voordat je naar de volgende stap gaat.

2. Donkerste plekken inkleuren

Tijd om de stoel in te kleuren! Ik gebruik hiervoor verschillende koelgrijze tinten. Allereerst neem ik de tint CG3 (Cool Grey 3). Daarmee kleur ik handmatig de donkerste plekken van de stoel zelf én van de schaduw van de stoel in.

3. Halfschaduw aangeven

Daarna zijn de halfschaduwtinten CG1 en CG0 aan de beurt. Je kijkt steeds waar de halfschaduwdelen van de stoel horen te komen en kleurt ze in. Je ziet het: hier wordt je tekening wéér iets levendiger van. Maar we zijn er nog niet…

4. Tot een geheel maken

Je gaat steeds meer een geheel van de stoel maken. Dit doe je door met de tint CG4 de donkerste plekken in het schaduwgebied in te kleuren. Ook vul je de tekening aan met dunne, donkere lijntjes. Hiervoor gebruik je CG4 en CG6.

5. De finishing touch

Tot slot pak je voor de finishing touch een zwarte fineliner en een wit pastelpotlood. Met de fineliner geef je de diepste, donkerste plekken van de stoel aan. Het pastelpotlood zorgt er voor dat de oppervlaktes nog meer aanwezig zijn. Een deel van de stoel heb ik leeg/wit gelaten zoals je ziet. Hier valt het meeste licht op.

Let op dat je tekening in balans is, het is heel belangrijk dat de stoel met al zijn lichte en donkere delen uiteindelijk één geheel is geworden.

Smaakt dit voorproefje nou naar meer? Wil je hele interieurs kunnen aanvullen? En ook in kleur? Geef je dan op voor de leuke en leerzame cursus SketchUp + Realistisch Tekenen. In onderstaande video vertel ik je wat je precies van mijn lessen kunt verwachten.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.