Dit moet je weten over de lagen(limiet) in Procreate

In Procreate werk je met lagen. En daar zit een limiet aan: je kunt in je ontwerp maar een maximumaantal lagen gebruiken. Wat best frustrerend kan zijn, zeker als je bijvoorbeeld een opmaakprogramma als Photoshop gewend bent waarin je oneindig veel lagen kunt aanmaken.

Dus hoe ga je nou om met deze beperking in Procreate? Allereerst is het belangrijk om te weten dat het maximale aantal lagen dat je in de app kunt gebruiken, wordt bepaald door drie factoren:

  • De hoeveelheid werkgeheugen in je iPad
  • De grootte van je canvas
  • Welke versie van iPadOS en Procreate je hebt
iPad en procreate cursus olga Adler

Meer RAM = meer lagen
Het werkgeheugen, ook wel RAM genoemd, is het geheugen dat het besturingssysteem tot zijn beschikking heeft om taken uit te kunnen voeren. (Let op, dit is dus wat anders dan het aantal GB opslag van je iPad.) Met meer werkgeheugen kun je meer lagen in Procreate gebruiken.

En al die aparte lagen heb je ook écht nodig bij het tekenen van interieurplattegronden. Denk maar aan alle onderdelen die je in een plattegrond opneemt: een houten vloer, bank, fauteuil, bijzettafel, vloerkleed, keukenkasten, kookplaat, stoelen, eettafel, kasten, bedden, toilet, badkamer, kamerplanten en dan nog alle accessoires… Elk onderdeel teken je op een aparte laag, zodat je de verschillende items makkelijker kunt verplaatsen en corrigeren.

iPad en procreate cursus olga Adler
iPad en procreate cursus olga Adler

De factor formaat
Een andere factor die meespeelt bij het maximumaantal lagen dat je in Procreate kunt gebruiken, is in welk formaat je jouw interieurtekening maakt. Ga je voor A4 of A3?

Wanneer je in Procreatie op een canvas werkt in A4-formaat en met een resolutie van 300 dpi, dan heb je de beschikking over maximaal 217 lagen. 300 dpi is nodig om je tekeningen te kunnen laten afdrukken of vergroten terwijl de kwaliteit van het beeld behouden blijft.

Ga je voor een canvas in A3-formaat en 300 dpi, dan kun je maximaal 106 lagen in je ontwerp toevoegen. Dat is dus nogal een verschil. Zoals je ziet: hoe groter het formaat, hoe minder lagen je kunt gebruiken.

NB Bovenstaand aantal lagen heb ik voor mijn iPad uitgezocht, die 1Tb opslag heeft en daardoor 16Gb RAM

Voorkom vastlopen

Procreate houdt niet voor niets een maximumaantal lagen (‘maximum layers’) aan. Hierdoor kan je iPad namelijk alles goed processen. Belangrijk dus! Je wilt toch niet dat je tablet steeds vastloopt wanneer je fijn in de tekenapp aan je plattegrond zit te werken?!

Om het aantal lagen te beperken, is het bij het tekenen sowieso handig als je lagen samenvoegt, en alle lagen verwijdert die je niet meer nodig hebt. Maar er zijn meer manieren hoe je kunt omgaan met het maximale aantal lagen. Ik leer ze je graag! Alhoewel de ruimte natuurlijk niet eindeloos is. Ik kan niet overen.

Welke iPad?
Ik krijg van deelnemers van mijn tekencursussen vaak de vraag: Welke iPad heb je nodig om digitaal te kunnen tekenen in Procreate? Misschien kun je na het lezen van bovenstaande uitleg wel raden wat ik ze dan antwoord: eentje met veel werkgeheugen! Zodat je zoveel mogelijk lagen kunt gebruiken in Procreate en de app goed blijft werken.

Werk met een Pro

Wil je je verder ontwikkelen in de vervolgcursus Online cursus Live Home 3D + Procreate ? Dan raad ik je aan om de iPad Pro te nemen. Hiermee kun je makkelijker 3D-interieurs bouwen.

Zelf werk ik met een iPad Pro 12,9-inch (5e generatie) met een opslagcapaciteit van 1TB. Ik heb heel bewust gekozen voor een iPad met veel geheugen én een groot scherm. Ik vind het namelijk heel prettig om op een groot scherm te kunnen werken, ook omdat ik mijn iPad dagelijks gebruik. Door deze fijne schermgrootte heb ik meer overzicht en zijn de details beter zichtbaar.

  • In mijn blog iPad & Apple Pencil lees je meer over wat je nodig hebt om digitaal interieurplattegronden te kunnen tekenen.

 

Heb je vragen over mijn cursussen of het benodigde materiaal, stuur me dan een mailtje.

iPad en procreate cursus olga Adler
iPad en procreate cursus olga Adler
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.