Goed gereedschap is het halve werk

Alles over tekenmaterialen (deel 1)

plattegrond tekening academy online perspectief tekenen Olga Adler

Tijdens mijn cursussen leer ik deelnemers om sfeervolle interieurtekeningen te maken, handmatig, in hun eigen unieke stijl. Ik geef talloze voorbeelden, tips, trucs en oefeningen. Maar al weet je precies hoe je het mooiste ontwerp moet tekenen: dat is niet genoeg. Je kunt de juiste technieken toepassen maar als je de verkeerde tools gebruikt, krijg je nooit het resultaat dat je voor ogen hebt.

Tools dus… Gelukkig weet ik dankzij mijn jarenlange ervaring met verschillende tekenmaterialen inmiddels wat werkt en wat niet. Welke markers, potloden en fineliners je het beste kunt gebruiken en een goede prijs-kwaliteitverhouding hebben. Die kennis deel ik uiteraard met mijn leerlingen, maar je hebt mazzel: nu ook met jou! In deze blog (de eerste van twee over tekenmaterialen) vertel ik je meer over ondergrond, linialen, sjablonen, potloden en last but not least: markers.

ONDERGROND

MARKERPAPIER
Aangezien je voor interieurtekeningen markers gebruikt die zijn gevuld met inkt op alcoholbasis, is het belangrijk dat je op speciaal markerpapier tekent. Het gladde papier is dun (70g/m2), maar door de speciale coating aan de achterkant drukt het niet door. (Let dus wel altijd op dat je op de juiste kant, de voorkant, tekent!) Doordat markerpapier extra wit is, komen de kleuren van je tekening extra goed naar voren. Ook kun je op dit papier geleidelijke kleurovergangen maken. Gewoon printerpapier zuigt de inkt op, wat het lastiger maakt om een mooie tekening te maken én waardoor je stiften snel leeg raken.

Tip: Op markerpapier kun je ook printen. Mijn lijntekeningen scan ik altijd in. Wanneer ik dan niet tevreden ben over het inkleuren, print ik ’m uit en begin ik opnieuw. 

TEKENBORD
Wanneer ik ga tekenen leg ik mijn vel markerpapier altijd op een mdf- of fineertekenbord. Dit laat ik gewoon bij een doe-het-zelfzaak op maat zagen: 60 x 40 cm (met dikte 0,5 cm). Doordat ik een tekenbord gebruik, kreukt het papier niet en kan ik overal ontspannen tekenen. Als het mooi weer is zit ik lekker buiten, als ik met mijn gezin bij de tv wil zitten doe ik dát. Ik neem het bord op schoot en teken zonder mijn nek en schouders te belasten. Bovendien kan ik het bord eenvoudig draaien, wat handig is om goede markerstrepen te maken. Als je, zoals ik, rechtshandig bent, ligt je kracht aan de linkerkant. Dan worden de strepen dáár het donkerst. En voor linkshandigen geldt dat omgekeerd. Wil je een egaal vlak, dan moet je je bord dus af en toe draaien om de intensiteit van de kleur links en rechts gelijk te krijgen. Je kunt zien hoe dit werkt in deze tekenles.

SCHILDERSTAPE
Omdat ik een tekenbord gebruik, heb ik schilderstape nodig om mijn vel markerpapier erop te bevestigen. Deltec Schilderstape Gold kun je makkelijk weer verwijderen zonder je tekening te beschadigen.

LINIAAL & SJABLOON

SCHAALLINIAAL
Voor mijn interieurtekeningen gebruik ik een schaalliniaal met schaalverdeling 1:20, 1:25, :33 1/3, 1:50, 1:75 en 1:100. Vooral schaalverdeling 1:33 1/3 gebruik ik vaak, omdat een gemiddelde kamer daarmee perfect op een A4-vel past.

SJABLOON
Het werkt fijn en snel om kleine, strakke vormen in een plattegrond met behulp van een sjabloon te tekenen. Denk aan (bijzet)tafels, vloerlampen, vazen, vloerkleden en een enkele fauteuil. Ik heb voor een universeel tekensjabloon gekozen dat inktnopjes heeft die iets loskomen van het papier zodat de inkt niet wordt uitgeveegd.

POTLODEN

VULPOTLOOD
Voor het opzetten van mijn tekening gebruik ik altijd een vulpotlood, ook wel mechanisch potlood genoemd, met hardheid H of HB. Zorg dat je geen zacht grafiet (B) neemt voor het opzetten van de tekening. Als je daar later met markers overheen wilt gaan krijg je vlekken.

SLIJPPOTLOOD
Texturen teken ik met een gewoon slijppotlood met hardheid B. Van houtknoesten tot marmernerven: met een ‘zacht’ potlood zijn ze het beste te tekenen.

MARKERS

Zoals ik in het begin van deze blog al even liet vallen: ik gebruik alcoholmarkers. En met mij vele architecten, interieurstylisten, binnenhuisarchitecten en ontwerpers. De inkt van deze stiften vloeit namelijk bijzonder goed, waardoor je meerdere lagen over elkaar heen kunt zetten zónder dat je het papier beschadigt. Ook kun je met alcoholmarkers kleuren subtiel in elkaar over laten lopen. Ze zijn ideaal voor het aanbrengen van schaduw- en lichteffecten in je tekening. Bovendien is de inkt heel intens van kleur.

Tip: Alle markers kunnen streperig zijn, maar doordat je alcoholmarkers eindeloos in lagen kunt aanbrengen kun je deze strepen verminderen. Je moet even de techniek doorhebben, maar dan werken alcoholmarkers echt super.

Alcoholmarkers dus. Maar welke? Er zijn zo veel verschillende merken, met brushpunt, met precisiepunt, in verschillende prijscategorieën… Ik raad sowieso af om voor de goedkoopste te gaan. Met een budgetvariant kun je namelijk geen kleuren mengen. Teken je meerdere lagen over elkaar, dan tasten deze stiften je markerpapier aan. Ik werk zelf graag met onderstaande markers, die allemaal goed te mengen zijn. Ik ben blij met de verkrijgbare kleuren van deze merken en hoe ze overkomen op markerpapier.

COPIC
De Japanse Copic markers zijn uitermate populair – en terecht. Je hebt ze in maar liefst 358 verschillende kleuren en ze zijn hervulbaar.

TOUCHNEW
Door de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding werk ik veel met markers van dit Koreaanse merk er zijn 168 kleuren in het assortiment. Je bestelt TouchNew-markers online in China.

GRAPH’IT
De voordeligste marker van goede kwaliteit. De Graph’it-stiften zijn te vergelijken met die van Copic maar een stuk goedkoper. Er zijn 177 verschillende kleuren.

SPECTRUM NOIR
De stiften van dit merk zijn goed, ook al is de kwaliteit iets minder dan die van Copic. Je koopt ze bij Pipoos. Spectrum Noir-markers zijn in 216 kleuren te verkrijgen.

STYLEFILE
Deze in Duitsland ontworpen alcoholmarkers zijn sinds kort ook in Nederland verkrijgbaar. De Stylefile Classic marker (met een brede en een spitse punt) is er in 125 kleuren en heeft een prima prijs-kwaliteitverhouding. Voor het tekenen van interieurs adviseer ik kleurensets van Main A.

GRIJZE TINTEN
Voor mijn tekeningen is grijs erg belangrijk. Ik kan grijs namelijk mengen met een kleur en zo een nieuwe kleur creëren, ik kan er meer balans mee aanbrengen in een tekening én ik kan grijs gebruiken om de hiërarchie duidelijker weer te geven. Ik ga dan ook voor merken die verschillende grijzen verkopen, van licht tot donker en in groengrijze, blauwgrijze, koelgrijze en warmgrijze tinten.

Tip: wil je weten hoe ik met markers kleuren meng in mijn tekeningen? Kijk dan eens naar deze video.

Benieuwd naar andere tekenmaterialen? Hier vind je het complete overzicht van alle tekenmaterialen die ik tijdens mijn online cursus Plattegrond Tekenen gebruik.

4 Comments
  • Meike

    at

    Hi Olga,

    Ik denk dat touchnew de range heeft uitgebreid. Vorige maand heb ik 168 kleuren besteld van dit merk! Helemaal blij mee!

    Groetjes

    • Olga Adler

      at

      Hoi Meike,
      wat fijn om te weten, bedankt! Ik ga de tekst aanpassen 😉
      Groetjes, Olga

  • Reggy

    at

    Hi Olga,

    Mag ik vragen of er een reden is dat de markers van Newton en winsor niet aangehaald zijn in deze blog? Ik zie ze veel voorbij komen en was benieuwd naar de kwaliteit in vergelijking met andere markers. Alvast bedankt. Groet.

    • Olga

      at

      Hi Reggy,
      Bedankt voor jouw vraag, jij bent de eerste met een vraag!
      Ik heb te weinig ervaring met het merk Winsor & Newton Promarker, maar mijn cursisten maken gebruik van Winsor & Newton Promarkers en ze zijn tevreden. Ik kies de markers vanuit het grote assortiment grijze tinten (bij interieur tekenen heb je veel grijze tinten nodig). En zo te zien heeft Winsor & Newton Promarker veel grijze tinten en de prijs is ook goed.
      Ik heb veel markers in huis, het is op gegeven moment kiezen, wat ga je aanschaffen 🙂
      Groetjes, Olga