Welke kleuren horen er in je basispalet | Interior Sketch

Welke kleuren horen er in je basispalet

Zorg dat je deze markers in huis hebt, voor ál je interieurtekeningen

Slaapkamer_Olga-Adler

Textiel tekenen

Zoals je misschien wel weet, gebruik ik alcoholmarkers voor mijn interieurtekeningen. Je kunt er namelijk perfecte kleurovergangen mee maken. De inkt op alcoholbasis is heel geschikt om schaduw- en lichteffecten aan te brengen in een tekening. Ze zijn bovendien verkrijgbaar in álle kleuren van de regenboog, en meer. Te veel en duur om allemaal aan te schaffen. Dus: welke tinten heb je sowieso nodig? Je leest het in dit blog.

Het is natuurlijk leuk (heel leuk zelfs) om een superuitgebreide verzameling alcoholmarkers te hebben, maar niet per se nodig. Begin je net, dan is het is handig om in ieder geval een aantal basiskleuren in huis te hebben. Een mooi palet aan verschillende tinten, waarmee je praktisch elke interieurtekening kunt maken.

Gray is great!

Wil je een goede collectie markers samenstellen? Begin dan met grijze tinten, want die heb je voor interieurtekenen vaak nodig. De nummers 1, 3, 5, 7 en 9 van neutraal grijs zijn perfect voor de basis. Dit setje Stylefile markers in neutraal grijze tinten
is bijvoorbeeld een goed begin van je verzameling.

Bezuinig nóóit op grijze tinten. Je hebt ze bij het tekenen van interieurs continu nodig, want je mengt grijs met andere kleuren voor de balans, sfeer en rust.

Primair of pastel?

De grijzen vul je vervolgens aan met verschillende pastelkleuren. Welke precies is afhankelijk van jouw stijl. Houd je van lichte of juist donkere kleuren? En wat is je budget? Deze pastelkleurtjes van Copic zijn in ieder geval prima voor elke basis: E42 Sand White, Y11 Pale Yellow, G21 Lime Green, YR01 Peach Puff, B000 Pale Porcelain Blue en YG91 Putty.

Koop liever géén primaire kleuren (rood, blauw, geel). Deze zijn te fel voor beginners en ga je ook niet vaak gebruiken in een interieurtekening, tenzij je een uitgesproken kleurrijke stijl hebt.

Welke tint voor welk interieuritem?

Verder is het ook fijn om altijd over de basiskleuren te beschikken die je nodig hebt voor bepaalde onderdelen van een interieur, zoals:

  • Houten vloeren > Goede kleurnummers voor houten vloeren zijn Stylefile 112, 114, en Copic E43, E42. Afhankelijk van jouw stijl en vloerkleur kun je deze kleuren met grijze tinten mengen om de kleur aan te passen.
  • Planten > Voor planten en ander ‘groen’ in je tekening kun je de kleuren 670, 632, 672 en 668 van Stylefile gebruiken. Of G21, G46, YG63 en YG67 van Copic.


Stylefile en Copic

Zoals ik eerder al eens schreef in een blog over tekenmaterialen, gebruik ik graag markers van Stylefile en Copic. Beide merken maken markers van topkwaliteit, maar Copic is wat duurder en heeft een langere levertijd. Ik raad je dan ook aan om Stylefile markers aan te schaffen voor de basiskleuren en deze aan te vullen met bijzondere tinten van bijvoorbeeld Copic.

Kant-en-klare markersets

In mijn webwinkel vind je fijne alcoholmarkers van het merk Stylefile (en binnenkort ook van Copic). Met een set van 72 Stylefile markers in een praktische acryldoos ben je bijvoorbeeld al klaar. Wil je veel gaan tekenen en al mijn cursussen volgen? Neem dan een uitgebreid kleurengamma, zoals deze set met 120 markers. Tijdens mijn lessen geef ik ook nog altijd nummers van Copic-kleuren die je per les kunt gebruiken.

Ik ben de shop begonnen als extra service voor mijn cursisten, om ze te helpen bij het aanschaffen van tekenmaterialen. Maar een bestelling in mijn winkel doen, dat kan en mag iedereen die dat wil! Naar de shop >>

TIP! Houd mijn social media en blog in de gaten, want mijn volgende blog gaat over welke markers je specifiek nodigt hebt voor mijn verschillende online tekenmodulen (Plattegrond Tekenen, Perspectief Tekenen en Sketchup + Realistisch Tekenen).

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.