Het verschil tussen 2D en 3D tekenen: plattegrond versus perspectief

In de wereld van het interieurtekenen wordt vaak gesproken over 2D tekenen en 3D tekenen. Maar wat is het verschil nou eigenlijk, wat zijn de voordelen van elke vorm en wanneer kies je wat? In dit blog vertel ik je daar graag meer over!

Stel je eens een woonkamer voor. Zie je die in 2D of in 3D? Een tekening waarbij je van bovenaf kijkt naar de ruimte wordt 2D genoemd, oftewel tweedimensionaal. Je tekent de objecten in de kamer op een vlakke ondergrond: een plattegrond. Het verschil met een 3D tekening (driedimensionaal) is de derde dimensie: diepte. Bij een 3D tekening zet je objecten in de ruimte.

2D. Slaapkamer plattegrond
3D. Slaapkamer in perspectief

2D tekenen: plattegrond

Bij een 2D tekening kijk je dus van boven naar beneden en maak je een plattegrond van een ruimte. Dit is bijvoorbeeld handig voor het weergeven van de looproute en de indeling. Ook komen de kleurstellingen op een plattegrond goed over. Maar je kunt met een plattegrond ook makkelijk inzichtelijk maken of een ruimte ergonomisch kloppend is. Passen alle meubels wel? Kunnen de deuren nog open en komen ze nergens tegenaan? Kan de vaatwasser nog open als dat leuke kastje openstaat?

Wat zijn de voordelen van een plattegrond tekening?

Een goede plattegrond op schaal:

 • Geeft een duidelijke indeling van de ruimte;
 • Zorgt voor overzicht en inzicht;
 • Geeft op een heldere manier de looproute aan;
 • Maakt de ergonomie van een ruimte inzichtelijk;
 • Toont een duidelijke verdeling van vlakken en kleurstellingen;
 • Geeft de sfeer weer;
 • Verkleint de kans op misverstanden;
 • Voorkomt fouten (bijvoorbeeld de aanschaf van een te grote bank die niet blijkt te passen);
 • En uiteraard weerspiegelt een goede plattegrond jouw unieke stijl van interieurontwerpen!

Dat een plattegrond tekening plat is, hoeft niet te betekenen dat je er niet de juiste sfeer mee kunt overbrengen. Een zorgvuldig opgebouwde 2D tekening kan juist erg sfeervol zijn door het toepassen van kleuren en materialen. Met een handgemaakte sfeerplattegrond, getekend in jouw eigen stijl verras én overtuig je jouw klanten. Wil je meer weten over het leren van plattegronden tekenen? Hier lees je er alles over: online cursus Plattegrond Tekenen.

2D. Beganegrond plattegrond

3D tekenen: perspectief

Aan de hand van jouw sfeervolle 2D plattegrond zullen sommige klanten zich meteen kunnen voorstellen hoe het eindresultaat eruit zal zien. Maar wist je dat meer dan de helft van de mensen dit toch lastig vindt? Door een 3D tekening (ook wel perspectieftekening) voor ze te maken kun je je klant een kijkje geven in hun toekomstige ruimte. De klant krijgt een beter beeld van de verhoudingen van de gekozen meubelen, decoratie en stoffen.

Het allerbelangrijkste bij een 3D tekening is dat je goed de sfeer van de ruimte weergeeft. Je klant kiest voor jou als interieurstylist vaak vanwege jouw stijl, en door je 3D tekening komt die stijl ook echt tot leven. Dit zorgt ervoor dat mensen met vertrouwen hun nieuwe meubels en behang durven te kopen want ze weten hoe het eruit komt te zien en hoe het resultaat zal zijn. Je kunt voor het maken van een 3D-interieurontwerp natuurlijk een tekenprogramma op je computer gebruiken, maar veel krachtiger en origineler is een handgemaakte perspectieftekening. Een vaardigheid die je kunt leren in mijn cursus Perspectief Tekenen..

Wat zijn de voordelen van een perspectief tekening?

Een perspectief tekening biedt:

 • Gemak voor je klant, ze kunnen zich makkelijker een voorstelling maken van hun nieuwe interieur;
 • Een kans om nieuwe meubels, raamdecoraties en behang te tonen aan je klant;
 • Een duidelijke indeling van de ruimte;
 • Overzicht en inzicht;
 • Het maakt looproutes inzichtelijk;
 • Ergonomie van de ruimte wordt zichtbaarder;
 • Het geeft een heldere verdeling van vlakken en kleuren, niet alleen van bovenaf maar ook in de diepte (bijvoorbeeld de kleur van de bank die mooi afsteekt tegen het behang);
 • Deze tekening geeft nog meer sfeer dan een plattegrond tekening;
 • Nog minder kans op misverstanden en fouten door een duidelijk beeld van de ruimte;
 • Een fantastische kans om jouw unieke interieurstijl weer te geven!
3D. Boerderij in perspectief
3D. Woonkeuken in perspectief

2D of toch liever 3D?

Kort samengevat: daar waar een 2D plattegrond een groot beroep doet op het voorstellingsvermogen van je klant, geeft een 3D perspectieftekening direct meer inzicht in de sfeer van een ruimte en laat zien hoe de ruimte er straks écht uit komt te zien. Met een 2D-plattegrondtekening kun je de indeling van een ruimte of woning mooi laten zien. Het is een fijne basis en kan technische specificaties goed weergeven. Wil je je klant echter wat meer inzicht geven in hoe het interieurontwerp er in het echt uit gaat zien? Wat de sfeer van de ruimte wordt? Kortom, wil je jouw ontwerp tot leven brengen? Dát doe je effectiever met een tekening in perspectief.

Wil jij dit ook leren?

Ik hoop dat je met dit blog een duidelijk beeld hebt gekregen van het verschil tussen 2D en 3D tekeningen in de wereld van interieurtekenen. Ik ben benieuwd naar je feedback! Mocht je ook aan de slag willen met het handmatig leren tekenen van 2D of 3D plattegronden dan wil ik je graag wijzen op mijn combinatiecursus. Hier kiezen veel van mijn cursisten voor omdat je hierbij zowel een goede plattegrond als perspectief leert tekenen. Als je beide technieken beheerst is dat een absolute meerwaarde voor jouw klanten. En wanneer je de eerste online cursusmodule – Plattegrond Tekenen – én de daaropvolgende – Perspectief Tekenen – samen koopt, krijg je maar liefst € 50,- korting! Je leest er hier meer over.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.