Netflixen terwijl je tekent | Interior Sketch

Netflixen terwijl je tekent

Handige manier om texturen zoals wit marmer te creëren

Tijdens mijn tekenlessen heb ik het regelmatig over de ‘Netflix-techniek’. Ik bedoel daarmee dat je tekent zoals je zou doen wanneer je tegelijkertijd iets interessants op de televisie volgt. Wanneer je je dus niet volledig kunt focussen op het tekenen, en je geen perfecte of gecontroleerde bewegingen maakt. Want dat levert uiteindelijk juist de mooiste ongelijke lijntjes op.

Mijn Netflix-methode gebruik ik onder andere bij het tekenen van natuurmaterialen, zoals marmer. Ik vertel je hieronder stap voor stap hoe je op deze manier wit marmer kunt tekenen:

  1. Met een lichtgrijze marker zet je losjes verschillende strepen op papier. Kort, lang, schuin, door elkaar… Alsof je dus een spannende serie op Netflix volgt en tegelijkertijd aan het kleuren bent. Dit vormt de ondergrond voor je marmer.
  1. Vervolgens pak je een zacht grafietpotlood (B of B2), dat je de hele tijd links- en rechtsom draait op het papier. Hierdoor ontstaat de structuur van natuursteen, je tekent de aders in het marmer. Die lopen vaak één kant op, dus duw je je potlood ook steeds naar één kant. Zo maak je losse, ongecontroleerde bewegingen, die prachtige, unieke lijntjes opleveren. Ik noem ze ook wel de pootjes van een spin.
  1. Binnen die ‘pootjes’ teken je het lijfje van een klein, dun spinnetje. Dat zorgt voor nóg mooiere aders in het marmer. Dit doe je op verschillende plekken.
  1. Vervolgens ga je vanuit die lijfjes hier en daar de lijnen, de aders dus, iets dikker Je hoeft er niet heel veel te doen en ze hoeven niet even dik te zijn, varieer maar.
  1. Vervolgens doe je met een fineliner ongeveer hetzelfde als je met het potlood hebt gedaan. Daardoor worden sommige lijntjes wat donkerder. Duw je fineliner dus in één richting en draai ondertussen links- en rechtsom, maak ronde bewegingen.
  1. Tot slot maak je dezelfde bewegingen en adertjes zoals je eerder hebt gedaan, alleen nu met een wit pastelpotlood, mijn favoriete tekengereedschap. Voilà, je marmer is klaar.

Stel je eens voor, dit is toch een geweldige structuur voor een aanrechtblad, vloertegels, een wasbak in de badkamer of het blad van een bijzettafeltje?

De Netflix-techniek kun je dus ook voor andere texturen gebruiken, zoals gekleurd marmer en zelfs beton, als is dat geen natuurlijk materiaal. Ook hierbij leveren de losse, gevarieerde bewegingen een verrassende, mooie basis op. In mijn online en klassikale cursussen plattegrond Tekenen leer ik je er alles over.

Ga jij ’m ook proberen, deze Netflix-techniek? Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!

>> In mijn gratis online magazine kun je overigens meer lezen over – onder andere – verschillende texturen.

tips en gratis online magazine aanvragen

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.