Online cursus SketchUp + Realistisch tekenen

Unieke combinatiecursus voor interieurprofessionals:
best of both worlds

Wil je jouw klanten verrassen met een onderscheidend interieurontwerp in geheel eigen stijl? En werk je nu vooral in het tekenprogramma SketchUp? Tover je lineaire Sketchup-schetsen dan om in realistische, handgemaakte tekeningen in jouw unieke handschrift. En maak het verschil!

Ik leer het je in de online combinatiecursus die ik – Olga Adler van InteriorSketch – in samenwerking met Marian van Olst van Sketchup Plaza geef. Zodat je aan je interieurontwerpen die je in SketchUp hebt gemaakt warmte en sfeer kunt toevoegen met handmatige tekentechnieken.

Tijdens deze combicursus laat Marian je allereerst zien hoe je de voorbereidingen doet in SketchUp en hoe je de Sketchup-tekening omzet naar een lijntekening zonder materialen. Deze basis vul je tijdens mijn videolessen vervolgens aan en kleur je in, waardoor de tekening een eigen karakter krijgt.

Dankzij mijn jarenlange ervaring in handmatig interieurtekenen kun je van mij alles leren wat je moet weten over de invloed van kleur, lichtinval en schaduwwerking op meubels en overige elementen in het interieur.

De perfecte combinatie dus van 3D-software en handmatige tekenskills!

Profiteer van de voordelen van deze online cursus

Wil je leren om je computertekeningen te verrijken met jouw eigen handschrift? Zodat je als interieurprofessional een streepje voor hebt op concurrenten die dat niet kunnen? Doe dan met mij mee tijdens de online cursus SketchUp + Realistisch Tekenen.

Natuurlijk er is genoeg informatie op internet te vinden over handmatig interieurtekenen, maar deze online cursus leert je op een gestructureerde en heldere manier om je SketchUp-ontwerpen te transformeren tot sfeervolle, unieke, realistische tekeningen.

Volg je deze cursus, dan:

krijg je les van twee experts die beiden jarenlange ervaring hebben met het maken van interieurontwerpen.

profiteer je van onze kennis van handmatig tekenen. Of je nou een starter bent of een geoefende interieurprofessional: pas je onze technieken toe, dan kun je jouw creatieve ideeën vanuit SketchUp makkelijk omtoveren tot sfeervolle, originele tekeningen.

bepaal je zelf waar je je lessen wilt volgen. De onlinevideo’s zijn beschikbaar op alle apparaten, zowel op laptop, tablet als smartphone. Met jouw unieke inloggegevens krijg je toegang en bekijk je de video’s wanneer je maar wilt.

bepaal je zelf wanneer je je lessen wilt volgen. De lessen, alle video’s en het werkboek staan meteen online. Je kunt dus starten met de cursus wanneer het jou uitkomt. Direct of pas over een paar weken. En ook het ritme bepaal je zelf. Je kunt de cursus bijvoorbeeld in twee weken of in zes maanden doen. Je krijgt één jaar toegang tot de cursus.

kun je de module Perspectief Tekenen overslaan. Wel zo efficiënt, toch? 😉

Upgrade jouw SketchUp-ontwerpen en verras je klant!

Werk je nu met SketchUp en wil je dat jouw tekeningen extra indruk maken op je klanten? Geef jouw Sketchup-interieurontwerpen dan een waardevolle opwaardering door ze handmatig aan te vullen en in te kleuren. In jouw eigen stijl. Want dát is waarom een klant naar jou toe komt en niet naar je concurrent: voor jouw unieke stijl.

Herken je dit?

 • Er zijn zo veel concullega’s. Je wilt je onderscheiden van de andere interieurprofessionals.
 • Je zou graag willen dat je computertekeningen persoonlijker waren.
 • Je wilt je klant verrassen en overtuigen met je tekeningen.

Gelukkig zijn jouw wensen makkelijk te vervullen…. Door het volgen van deze cursus. Want voeg je handmatige tekentechnieken toe aan je computerontwerpen, dan kiest een klant eerder voor jou dan voor een ander!

We hebben er de juiste tips, trucs en oefeningen voor gevonden, allemaal gebaseerd op jarenlange praktijkervaring. En we delen ze graag met je. Tijdens deze online cursus SketchUp + Realistisch Tekenen doen we je alles voor. Al na één les zie je resultaat.

Na het volgen van deze online combinatiecursus
SketchUp + Realistisch Tekenen kun je:

 

 • jouw Sketchup-tekening omzetten naar een lijntekening zonder materialen.
 • lijntekeningen uit SketchUp verrijken met je eigen handschrift.
 • texturen tekenen, zoals een houten vloer, marmer, natuursteen, stof, planten en glas.
 • 3D-interieurtekeningen met diepte, lichtinval en schaduw maken, die de juiste sfeer uitstralen.
 • realistische tekeningen maken voor je klant.
 • een professionele en overtuigende indruk maken met je tekeningen, waardoor je jouw klanten gemakkelijker overtuigt en nieuwe opdrachten sneller binnenhaalt.
Ja, dit wil ik ook

Online Academie Interieurtekenen

 

Als deelnemer van een online cursus van InteriorSketch, ben je automatisch ook een jaar lid van de Online Academie Interieurtekenen. In deze e-learning omgeving vind je alle onderdelen van jouw cursus. Van videolessen en uitlegvideo’s tot werkboeken en basisbestanden. Maar dat is nog niet alles…

Het lidmaatschap op de Online Academie geeft je de volgende extra voordelen:

Actieve online community

Je maakt onderdeel uit van een online community, samen met alle medecursisten. Via de verschillende forums kun je andere deelnemers ontmoeten, elkaar ondersteunen, motiveren en inspireren. En uiteraard ben ik ook aanwezig om je te helpen.

Op de forums stel je bijvoorbeeld vragen over een tekenopdracht, lees je tips over tekenmaterialen, deel je je werk met andere cursisten en krijg je feedback of hulp. Ook blijf je via de forums op de hoogte over ontwikkelingen met betrekking tot de online academie, cursussen, webinars enzovoorts.

Speciale webinars interieurtekenen

Een ander voordeel dat je als lid van de Online Academie Interieurtekenen hebt zijn de tekenwebinars die ik elke vier weken houd. Daarin tekenen we samen meubelobjecten en -accessoires, aan de hand van verschillende thema’s. Deze zijn gericht op de cursussen Plattegrond Tekenen en Perspectief Tekenen, maar ook de cursisten van SketchUp + Realistisch tekenen kunnen aan de webinars meedoen. Je hebt zo dus een extra oefenmoment en kunt me uiteraard live vragen stellen als je ergens mee worstelt.

Het leuke is: cursisten kunnen zélf onderwerpen aandragen waarmee ze willen oefenen. En alle webinars zijn terug te kijken in de Online Academie. Dus óók als je er niet live bij kunt zijn, profiteer je van deze speciale webinars.

Olga Adler

Mijn naam is Olga Adler, interieurillustrator, docent handmatig interieurtekenen en eigenaar van InteriorSketch and styling. Al sinds mijn jeugd houd ik van schilderen en tekenen.

Ik heb mijn creativiteit gecombineerd met mijn passie voor interieur. Mijn doel is om zo veel mogelijk mensen in het vak kennis te laten maken met handmatig interieurtekenen. Het is namelijk zó leuk als je al jouw ideeën met het grootste gemak op papier kunt zetten. Niet alleen omdat je je zo verder ontwikkelt op professioneel vlak, maar zeker ook omdat jouw klant je nog meer gaat waarderen!

Ik kom oorspronkelijk uit Kazachstan, waar ik de basis van het tekenen heb geleerd. Mijn creatieve kant ben ik vervolgens verder gaan ontwikkelen. Nadat ik naar Nederland verhuisde voor de liefde, studeerde ik in 2008 Cum Laude af als grafisch vormgever aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (HKU). In 2015 slaagde ik aan de Interieuracademie in Amsterdam.

Bij verschillende werkgevers heb ik mijn vaardigheden en talenten als grafisch vormgever, illustrator en docent kunnen uitbouwen. In mijn bedrijf InteriorSketch and styling werk ik nu als illustrator voor interieurprofessionals. Mijn sfeerimpressies worden gebruikt door onder andere binnenhuisarchitecten, interieurstylisten, meubelmakers, makelaars, maar ook beeldredacteuren en woninginrichters. Met mijn schetsen laat ik je niet alleen iets zien. Ik wil je iets laten voelen. Als docent leer ik mijn studenten goed kijken naar vormen, effecten, contrasten, texturen en licht- en schaduwwerking.

plattegrond tekening academy online perspectief tekenen Olga Adler

Marian van Olst

Ik ben Marian van Olst en ik maak al ruim tien jaar interieurarchitecten, -ontwerpers en stylisten wegwijs in het 3D-tekenprogramma SketchUp. Ik geef met mijn bedrijf Sketchup Plaza zowel online cursussen als cursussen op locatie.

Toen ik in 2008 als freelance interieurontwerper en een SketchUp-cursus volgde, merkte ik de bruikbaarheid van het programma. Die cursus was een goed startpunt, maar uit mijn aantekeningen kon ik niet meer genoeg opmaken. Met behulp van een collega, het lezen van veel boeken en struinen over het internet op zoek naar informatie over SketchUp, kreeg ik het uiteindelijk onder de knie. En leerde ik precies wat de mogelijkheden en valkuilen zijn.

Ik lanceerde mijn eerste eigen SketchUp-cursus en de kick die dat gaf smaakte naar meer. Inmiddels heb ik al meer dan honderd SketchUp-trainingen gegeven. Het resultaat? Blije cursisten die naar huis gaan met de handvatten om een 3D-tekening te maken met SketchUp.

Ik vind het superleuk om mijn kennis van SketchUp met anderen te delen. Mag ik jou alle ins -en outs leren van dit bijzonder mooie programma? Wél een kleine waarschuwing: het kán verslavend zijn! 🙂

Deze cursus is echt iets voor jou als je…

wilt opvallen en anders wilt zijn dan de rest.

openstaat voor nieuwe dingen.

passie hebt voor interieur en handmatig tekenen.

jezelf wilt blijven ontwikkelen en graag investeert in je eigen groei.

binnenhuisarchitect, interieurstylist, decorateur, makelaar of meubelontwerper bent.

Ik meld me direct aan

Wat leer je tijdens de online cursus SketchUp + Realistisch Tekenen?

Aan het einde van de cursus kun je het beste van twee werelden combineren. Digital meets analog. Je hebt opeens veel meer mogelijkheden om jouw persoonlijke stijl tot uitdrukking te brengen in een gedetailleerde interieurtekening. Doordat je weet hoe je een SketchUp-ontwerp verrijkt met handmatige tekentechnieken.

Allereerst laat SketchUp-specialist Marian zien hoe je een ontwerp vanuit het softwareprogramma omzet naar een lijntekening zonder materialen. Ze loopt alle belangrijke voorbereidingen met je door in SketchUp. En ze vertelt over de verschillende instellingen en keuzes die je in het programma kunt maken. Vervolgens print je het resultaat vanuit SketchUp uit en ga je er in mijn lessen verder mee aan de slag.

Vervolgens leer ik als ervaren interieurillustrator jou om waarde toe te voegen aan het geprinte SketchUp-ontwerp, met speciale handmatige tekentechnieken.

We oefenen met het gebruik van handige tekenmaterialen zoals potloden, fineliners, markers, stiften en kwasten en brengen daarmee kleur, lichtinval en schaduw aan in de tekening. Daarnaast leer ik je natuurlijk hoe je de textuur van sfeerbepalende materialen de juiste uitstraling kunt geven. Denk aan stoffen, hout en steen.

Het resultaat is dus een realistische tekening die behalve een goed beeld van een ruimte en het interieur geeft, ook sfeer en levendigheid uitstraalt.

interiorsketch O.Adler

Inhoud van de combinatiecursus

De online cursus SketchUp + Realistisch Tekenen bestaat uit inspirerende korte en lange video’s – in totaal meer dan 7 uur – waarin je stap voor stap leert hoe je een SketchUp-ontwerp maakt en verrijkt met aantrekkelijke handmatige tekentechnieken. Ook krijg je een uitgebreid werkboek en andere handige documenten.

Dit kun je verwachten:

SketchUp-lessen. 7 online lessen met uitleg over de volgende onderwerpen:

  1. Basisinstellingen in SketchUp
  2. Positie van de camera
  3. Scenes maken
  4. Doorsneden maken
  5. Stijlen aanpassen
  6. Template maken
  7. Export naar JPG en printen

Handmatig tekenen. 11 online lessen met (mee)tekenvideo’s over de volgende onderwerpen:*

  1. De bol
  2. De kubus
  3. Licht en schaduw in de vormen
  4. Oefenen met het tekenen van texturen
  5. Uitleg over interieurs in het algemeen
  6. De poef
  7. De bank
  8. Barcelona Chair
  9. De woonkamer
  10. De woonkeuken
  11. Het kantoor

6 korte video’s met uitleg en tips over uiteenlopende zaken:

  • Tekenmaterialen: markerpapier
  • Tekenmaterialen: verschillende markers
  • Tekenmaterialen: millimeterpapier, tekenbord en proces
  • Tekentechniek: markers, fineliners en meer
  • Basistekenen: zachte en harde schaduw
  • Basistekenen: hoe vormt licht en schaduw zich op een bol

* In deze combinatiecursus komen onderwerpen aan bod die ik ook in de cursus Plattegrond Tekenen behandel, zoals licht/schaduw, de bol en de kubus, en texturen. Heb je Plattegrond Tekenen al gevolgd, dan zul je dus hier en daar wat van de stof herkennen. Maar herhaling is de moeder der wijsheid; de cursus is heel geschikt als vervolgcursus als je veel met SketchUp werkt!

Uitgebreide informatie over alle materialen die je nodig hebt, zoals markers, fineliners en papier. Je krijgt een pdf met de volledige materialenlijst én ik geef je in verschillende video’s uitleg over het materiaalgebruik. Kijk hier alvast welke tekenmaterialen je nodig hebt voor deze cursus.
Duidelijke uitleg over alle fases van het ontwerpproces: van het opzetten van de lijntekening in SketchUp tot het inkleuren, detailleren en perfectioneren van de realistische tekening.
Een overzichtelijk en uitgebreid werkboek met daarin alle benodigde theorie.
Tekenoefeningen die aansluiten op de theorie.
Lesonderdelen die allemaal in je eigen tempo en fijn vanuit huis te volgen zijn.

Prijs online cursus SketchUp + Realistisch Tekenen

ONLINE CURSUS SKETCHUP + REALISTISCH TEKENEN

€ 167,-

( excl. btw)

1 jaar toegang tot de e-learning omgeving

Toegang tot de online community

Toegang tot exclusieve (mee)tekenvideo’s, teken- en materiaaltips, tutorials, het werkboek en andere documenten

BOEK NU

Wat zeggen cursisten over InteriorSketch

Ongeveer een half jaar geleden heb ik me aangemeld voor de online cursus ‘Plattegrond Tekenen’. Ik had nog geen ervaring met (interieur) tekenen. Het enige dat ik wist is dat ik vroeger wel aardig kon natekenen. Ook had ik nooit eerder met markers gewerkt. Omdat het me niet goed lukte om mijn ideeën op het gebied van (binnen)huisarchitectuur op papier te zetten, besloot ik me voor deze cursus aan te melden. Ik ben ontzettend blij met die beslissing! Olga kan op een hele inspirerende en vrolijke manier haar tekenkunst overbrengen. Het is heel goed te volgen, mede omdat je het in je eigen tempo doet. Ik heb er heel veel van geleerd en heb ook het vertrouwen dat ik haar manier zelf toe kan passen in andere ontwerpen. Ik kan niet wachten totdat de vervolgcursus ‘Perspectief Telenen’ online komt. Heel veel dank, Olga!
Evelien De Looff
Olga is heel kundig en erg goed in haar vak. Door de cursus plattegrond tekenen te volgen heb ik leren diepte te creëren in mijn tekeningen en de tekening echt tot leven te laten roepen. Je kunt de video’s pauzeren en op ieder gewenst moment zelf volgen, op je eigen tempo, wat ik als erg prettig heb ervaren.
Olga legt de stappen goed uit en vertelt waarom ze bepaalde keuzes maakt. Door haar cursus ben ik tekenen erg leuk gaan vinden en pas ik dit nu toe bij opdrachten. Ik zou haar zeker aanraden!

Ik heb de cursussen Plattegrond tekenen en Perspectief tekenen basis gevolgd bij Olga Adler van Interiorsketch.

Ik vond de cursussen fantastisch. Olga geeft zeer gemotiveerd les, ze laat iedereen in hun waarde en kan oprecht genieten van alles wat haar studenten maken. De cursus was zeer leerzaam, ook andere zaken op interieurgebied kwamen aan de orde en je leert vooral kijken naar licht en schaduw.
Inmiddels volg ik ook de online lessen bij haar. Het mooie daaraan is dat ik een les kan terugkijken en zo het tekenen nog beter onder de knie kan krijgen.

Annette Kramer

WEERD Binnenhuisadvies en styling

De resultaten van de cursisten

Cursus Realistisch tekenen_O.Adler4
Cursus Realistisch tekenen_O.Adler3
Cursus Realistisch tekenen_O.Adler2
Cursus Realistisch tekenen_O.Adler
Cursus Realistisch tekenen_O.Adler10
Cursus Realistisch tekenen_O.Adler9
Cursus Realistisch tekenen_O.Adler8
Cursus Realistisch tekenen_O.Adler7
Cursus Realistisch tekenen_O.Adler6
Cursus Realistisch tekenen_O.Adler5
previous arrow
next arrow
Cursus Realistisch tekenen_O.Adler4
Cursus Realistisch tekenen_O.Adler3
Cursus Realistisch tekenen_O.Adler2
Cursus Realistisch tekenen_O.Adler
Cursus Realistisch tekenen_O.Adler10
Cursus Realistisch tekenen_O.Adler9
Cursus Realistisch tekenen_O.Adler8
Cursus Realistisch tekenen_O.Adler7
Cursus Realistisch tekenen_O.Adler6
Cursus Realistisch tekenen_O.Adler5
previous arrow
next arrow

Veelgestelde vragen

Ik ben nieuw, hoe werkt deze cursus?

Wanneer je je hebt ingeschreven, ontvang je je inloggegevens en krijg je toegang tot de cursus in een e-learning omgeving. Je begint met de eerste les en bekijkt de bijbehorende uitleg- en (mee)tekenvideo’s. Zo doorloop je stap voor stap de gehele cursus.

Ik heb geen talent voor tekenen. Is deze cursus dan wel geschikt voor mij?

Tijdens deze combicursus leer je allereerst hoe je de voorbereidingen doet in SketchUp en een lijntekening zonder materialen maakt. Deze basistekening vul je aan en kleur je in tijdens de videolessen Realistisch Tekenen, waardoor de tekening een eigen karakter krijgt. Ik doe je in mijn lesvideo’s stap voor stap alles voor en ondertussen kleur je met me mee. Dankzij mijn jarenlange ervaring in handmatig interieurtekenen kom je alles te weten over de invloed van kleur, lichtinval en schaduwwerking op meubels en overige elementen in het interieur.

Voor wie is deze cursus bedoeld?

Voor professionals in de interieurbranche, zoals binnenhuisarchitecten, interieurstylisten, decorateurs, meubelontwerpers en makelaars.

Heb ik een vooropleiding nodig om deze combinatiecursus te kunnen volgen?

Ervaring met SketchUp is wel een pre, maar de basis is al voldoende. Voor het gedeelte Realistisch Tekenen is het niet noodzakelijk om een vooropleiding te hebben. Twijfel je hierover? Neem dan even contact met me op via het contactformulier.

Ik ben een beginner wat SketchUp betreft, kan ik meedoen aan de combinatiecursus?

Als beginner kun je deze online cursus ook volgen, maar je moet al wel met SketchUp kunnen werken! Een basiscursus is voldoende. Indien je nog helemaal geen ervaring hebt met SketchUp, is deze cursus niet geschikt voor je.

Wat heb je voor het SketchUp-gedeelte nodig?

Je volgt de lessen online met je laptop of computer, met daarop SketchUp Pro of SketchUp Make 2017 geïnstalleerd. Na aanmelding ontvang je meer informatie hierover. Let op, we gaan ervan uit dat je al met SketchUp werkt.

Heb je voor het Realistisch Tekenen specifieke materialen nodig?

Ja. Kijk hier welke tekenmaterialen we gebruiken in deze cursus. Heb jij zelf al de juiste tekenmaterialen, dan hoef je niets aan te schaffen.

Wordt er tijdens de cursus huiswerk gegeven?

Nee, je krijgt geen huiswerk. Tijdens de cursus doe ik alles voor en jij doet als het goed is meteen met me mee. Je kunt daarnaast natuurlijk zoveel oefenen als je zelf wilt. Hoe meer je oefent, hoe beter het gaat.

Moet ik alle lessen volgen en meetekenen met de video’s?

Door zorgvuldig en vaak te oefenen krijg je meer tekenervaring. Ik adviseer je dan ook om voldoende tijd vrij te maken voor de cursus. Voor een goed eindresultaat is het noodzakelijk dat je alle lessen volgt en meedoet met de tekenvideo’s. Maar uiteraard kan ik je tot niets verplichten.

Wat houdt een online cursus SketchUp + Realistisch Tekenen in?

Deze online cursus is een combinatie van lessen in SketchUp en Realistisch Tekenen. De cursus bestaat uit 11 overzichtelijke lessen met daarin inspirerende korte en lange video’s – variërend van 5 tot 60 minuten. In deze uitleg- en (mee)tekenvideo’s krijg je stap voor stap te zien hoe je een duidelijke lijntekening in SketchUp maakt en deze vervolgens verrijkt met handmatige tekentechnieken en transformeert in een sfeervol en uniek interieurontwerp. Bovendien geef ik je tips en informatie, en krijg je een uitgebreid werkboek en andere handige documenten.

Zijn er ook andere online cursussen handmatig interieurtekenen?

Zeker, er zijn verschillende cursussen. Je vindt ze op de pagina met mijn complete online aanbod. De online cursus Perspectief Tekenen is nog in ontwikkeling.

Hoelang blijft de cursus beschikbaar?

Jij hebt 1 jaar toegang tot deze cursus vanaf het moment dat jij die aanschaft.

Hoeveel kost de cursus?

Voor SketchUp + Realistisch Tekenen ZELFSTUDIE bedraagt het lesgeld € 167,-

Jouw lidmaatschap eindigt automatisch na 1 jaar?

Een maand voordat het lidmaatschap van een jaar afloopt, ontvang je een mailtje van ons met een reminder. We hanteren geen opzegtermijn, dus jouw lidmaatschap eindigt automatisch na de laatste dag. Wil je wel nog een jaar toegang tot de online cursus om van alle voordelen te genieten, zoals het bekijken van alle lessen en het contact met medecursisten en mij in de online community? mail me dan.

Zijn er bijkomende kosten?

De cursus is inclusief alle les- en uitlegvideo’s, het digitale werkboek en andere lesdocumenten. Niet bij het lesgeld inbegrepen zijn materiaalkosten.

Krijg ik een factuur van mijn aankoop?

Ja. Nadat je je hebt ingeschreven voor de cursus en je het cursusbedrag hebt voldaan, ontvang je het aankoopbewijs met factuur. Als ondernemer is de 21% btw aftrekbaar.

Kan ik meteen starten als ik ben aangemeld?

Ja. Zodra je je hebt aangemeld en betaald, kun je met een paar minuten online zijn. Als je wilt, kun je dus direct beginnen met het doorlopen van de cursus.

Ik twijfel nog. Kan ik eerst een proefles volgen om erachter te komen of deze cursus wat voor me is?

Ik heb een online tekenles gegeven op Instagram. Link Instagram >>

Heb je een andere vraag? Ik hoor graag van je, neem dan contact met me op via het contactformulier.